Αρθροπάθεια ώμου

Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ώμου (ομάρθρωση) είναι μια χρόνια νόσος κατά την οποία εμφανίζονται μη αναστρέψιμες εκφυλιστικές-δυστροφικές διεργασίες στους ιστούς της άρθρωσης. Η παθολογία διαταράσσει την κανονική λειτουργία του άκρου. Το εύρος κίνησης του ώμου σταδιακά μειώνεται μέχρι την πλήρη ακινησία. Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ώμου προκαλεί έντονο πόνο και μειώνει την ποιότητα ζωής. Ελλείψει θεραπείας, εμφανίζεται αναπηρία.

τραυματισμός της άρθρωσης του ώμου λόγω αρθρώσεως

Για να σταματήσετε τις διαδικασίες καταστροφής της άρθρωσης και να διατηρήσετε την κινητικότητα της άρθρωσης του ώμου, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν ορθοπεδικό τραυματολόγο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Αιτίες οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ώμου

Η νόσος είναι πολυαιτιολογική. Η ανάπτυξη παραμορφωτικής αρθροπάθειας της άρθρωσης του ώμου μπορεί να συσχετιστεί με διάφορους παράγοντες:

 • Επαγγελματικός αθλητισμός ή έντονη προπόνηση.
 • Ενδοκρινικές παθήσεις.
 • Ορμονικές διαταραχές.
 • Συγγενείς παθολογίες της ανάπτυξης του μυοσκελετικού συστήματος.
 • Κληρονομική προδιάθεση κ. λπ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, διαγιγνώσκεται δευτερογενής αρθροπάθεια: η παθολογία εμφανίζεται μετά από έκθεση στην άρθρωση ενός ή άλλου παράγοντα. Σπάνια καταγράφεται η πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής μορφή της νόσου. Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία του εκφυλισμού των ιστών σε αυτή την περίπτωση.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας ώμου

Οι αλλαγές στους χόνδρους και στους ιστούς των οστών αρχίζουν πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια αρθροπάθειας. Οι αρθρικές δομές έχουν μεγάλες δυνατότητες αυτοίασης, επομένως οι παθολογίες σπάνια διαγιγνώσκονται σε νεαρή ηλικία, όταν όλες οι μεταβολικές διεργασίες είναι αρκετά ενεργές. Καθώς το σώμα γερνά, οι διαδικασίες αποκατάστασης δίνουν τη θέση τους στον εκφυλισμό. Τα πρώτα σημάδια καταστροφής μπορεί να εμφανιστούν μετά από 40-50 χρόνια και με έναν παραμορφωτικό τύπο ασθένειας, οι ασθενείς παρατηρούν αλλαγές ήδη από τα 16-18 χρόνια.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας ώμου:

 • Ράγισμα της άρθρωσης κατά την κίνηση.
 • Πόνος, ιδιαίτερα έντονος μετά την άσκηση.
 • Δυσκαμψία της κίνησης, που εκφράζεται μετά από ύπνο ή μακροχρόνια ανάπαυση.
 • Αυξημένος πόνος κατά τις καιρικές αλλαγές.

Βαθμοί αρθροπάθειας

Η κλινική ταξινόμηση ορίζει τρεις βαθμούς αρθρώσεως της άρθρωσης του ώμου:

 • 1 βαθμός. Ο ασθενής παραπονιέται για ένα ελαφρύ τσάκισμα που εμφανίζεται κατά την κίνηση. Το σύνδρομο πόνου απουσιάζει. Η ενόχληση γίνεται αισθητή όταν το χέρι μεταφέρεται στην ακραία θέση.
 • 2 βαθμοί. Ο πόνος εμφανίζεται όταν το άκρο είναι ανυψωμένο πάνω από το επίπεδο του ώμου. Το εύρος κίνησης μειώνεται. Μετά από σημαντική προσπάθεια, ο ασθενής αισθάνεται πόνο ακόμη και σε ηρεμία.
 • 3 μοίρες. Η κινητικότητα των αρθρώσεων είναι σοβαρά περιορισμένη. Το σύνδρομο πόνου είναι σχεδόν σταθερό.

Διάγνωση οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ώμου

Ο γιατρός δεν χρειάζεται μόνο να διαγνώσει σωστά, αλλά και να προσδιορίσει την αιτία της παθολογίας. Η θεραπεία της υποκείμενης νόσου βελτιώνει σημαντικά την ευεξία του ασθενούς και επιβραδύνει τον εκφυλισμό του χόνδρου.

Χειροκίνητη εξέταση

Το πρώτο στάδιο της διάγνωσης είναι μια διαβούλευση με έναν ορθοπεδικό τραυματολόγο. Ο γιατρός εξετάζει την πάσχουσα άρθρωση για οίδημα, σοβαρή παραμόρφωση. Από την πλευρά της ανάπτυξης της αρθροπάθειας, οι μύες μπορούν μερικώς να ατροφήσουν - αυτό μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι.

Με μια χειροκίνητη εξέταση, ο γιατρός αξιολογεί τη λειτουργία της άρθρωσης σύμφωνα με διάφορα κριτήρια:

 • Ικανότητα εκούσιων κινήσεων των χεριών.
 • Πάχυνση των άκρων των αρθρικών επιφανειών (με ψηλάφηση μπορούν να ανιχνευθούν μεγάλα οστεόφυτα).
 • Η παρουσία τσακίσματος, «κλικ» που ακούγονται ή γίνονται αισθητά με το χέρι κατά την κίνηση του ώμου.
 • Μπλοκάρισμα της άρθρωσης παρουσία ελεύθερων χονδρομικών σωμάτων.
 • Παθολογικές κινήσεις στον ώμο.

Ακτινογραφία

Για την ανίχνευση σημείων αρθροπάθειας της άρθρωσης του ώμου, η ακτινογραφία πραγματοποιείται σε δύο προβολές, η οποία σας επιτρέπει να αξιολογήσετε τον βαθμό στένωσης του αρθρικού χώρου, την κατάσταση των επιφανειών των οστών, το μέγεθος και τον αριθμό των οστεοφύτων, την παρουσία υγρού. και φλεγμονή των γύρω ιστών.

Υπερηχογράφημα (υπερηχογράφημα)

Μια μη επεμβατική μέθοδος που σας επιτρέπει να εξετάσετε τις αρθρώσεις σε εγκύους και μικρά παιδιά. Σύμφωνα με το υπερηχογράφημα, ο γιατρός καθορίζει το πάχος του χόνδρου, την κατάσταση του αρθρικού υμένα. Η μέθοδος οπτικοποιεί καλά τα οστεόφυτα, τους διευρυμένους λεμφαδένες στον περιαρθρικό χώρο.

Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI)

Το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας λαμβάνει φωτογραφίες διαδοχικών τομών. Οι εικόνες δείχνουν ξεκάθαρα όχι μόνο την άρθρωση, αλλά και τους παρακείμενους ιστούς. Μέχρι σήμερα, η μαγνητική τομογραφία είναι μια από τις πιο κατατοπιστικές μεθόδους στη διάγνωση της αρθρώσεως.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εξέτασης, ορίζουν:

 • Γενική ανάλυση αίματος. Με βάση τα αποτελέσματα, ο γιατρός μπορεί να κρίνει την παρουσία και τη σοβαρότητα της φλεγμονώδους διαδικασίας. Η ανάλυση βοηθά επίσης στην αξιολόγηση της γενικής κατάστασης της υγείας.
 • Ανάλυση ούρων. Οι παθολογίες των νεφρών συχνά προκαλούν δευτερογενή παραμορφωτική αρθροπάθεια. Η ανάλυση είναι απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση.
 • Χημεία αίματος. Τα δεδομένα βοηθούν στον προσδιορισμό της αιτίας της φλεγμονής. Γίνονται επίσης βιοχημικές αναλύσεις για την παρακολούθηση των επιπλοκών και των παρενεργειών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ώμου

Η θεραπεία είναι μακρά και δύσκολη. Η πορεία της θεραπείας περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, διαδικασίες ευεξίας, ένα σύνολο ειδικών ασκήσεων για την αρθροπάθεια της άρθρωσης του ώμου. Σε δύσκολες περιπτώσεις ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση.

Ιατρική θεραπεία

Τα φάρμακα και η δοσολογία επιλέγονται ξεχωριστά. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο.
 • Παρασκευάσματα γλυκοκορτικοστεροειδών. Τα μέσα που βασίζονται σε ορμόνες έχουν πιο έντονη επίδραση στην εστίαση του πόνου. Τα φάρμακα όχι μόνο ανακουφίζουν την κατάσταση του ασθενούς, αλλά και μειώνουν τη φλεγμονή, παρουσιάζουν αντιισταμινικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες. Τα γλυκοκορτικοστεροειδή συνταγογραφούνται σε περιπτώσεις που τα ΜΣΑΦ δεν είναι αποτελεσματικά.
 • Παυσίπονα. Τα φάρμακα αυτής της ομάδας συνταγογραφούνται για σύνδρομο έντονου πόνου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, ο γιατρός επιλέγει μη ναρκωτικά ή ναρκωτικά (σπάνια) αναλγητικά.
 • Χονδροπροστατευτικά. Τα ενεργά συστατικά των φαρμάκων εμπλέκονται στο σχηματισμό νέου ιστού χόνδρου. Η αναγέννηση της πάσχουσας άρθρωσης επιταχύνεται, ο τροφισμός βελτιώνεται. Τα χονδροπροστατευτικά έχουν αθροιστική δράση και έχουν αποδειχθεί στη θεραπεία της αρθροπάθειας ποικίλης σοβαρότητας.

Ορισμένα φάρμακα εγχέονται απευθείας στην κοιλότητα της άρθρωσης. Για παράδειγμα, ο αποκλεισμός έχει καλύτερη αναλγητική δράση από τη λήψη φαρμάκων με τη μορφή δισκίων.

Φυσιοθεραπεία

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μετά την αφαίρεση της έξαρσης. Η φυσιοθεραπεία ως μέρος της σύνθετης θεραπείας βοηθά στη βελτίωση της μεταφοράς των φαρμάκων στην πάσχουσα άρθρωση, στην ανακούφιση του οιδήματος και στη μείωση του πόνου.

Για τη θεραπεία της αρθρώσεως χρησιμοποιήστε:

 • Ηλεκτροφόρηση.
 • Φωνοφόρηση.
 • Θεραπεία κρουστικών κυμάτων.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με μασάζ, γυμναστική, θεραπευτικά λουτρά. Είναι καλύτερο να υποβληθείτε σε ένα σύνολο διαδικασιών που βασίζονται σε μια εξειδικευμένη κλινική. Ο γιατρός θα κάνει ένα σχέδιο θεραπείας λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ενός συγκεκριμένου ασθενούς.

Φυσιοθεραπεία

Η μέτρια σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την επιβράδυνση των εκφυλιστικών διεργασιών. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε θεραπεία άσκησης για την αρθροπάθεια της άρθρωσης του ώμου σε ιατρικό κέντρο, υπό την επίβλεψη γιατρού. Ο ειδικός θα επιλέξει τις ασκήσεις, θα τους διδάξει πώς να τις εκτελούν σωστά και θα κατανείμει το φορτίο έτσι ώστε να μην προκληθεί έξαρση της νόσου. Η γυμναστική συνήθως περιλαμβάνει προθέρμανση, διατάσεις και προπόνηση ενδυνάμωσης. Οι ασκήσεις εκτελούνται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Μετά από μια σειρά μαθημάτων με έναν ειδικό, οι ασθενείς μπορούν να εκτελέσουν θεραπευτικές ασκήσεις για την αρθροπάθεια της άρθρωσης του ώμου στο σπίτι.

Χειρουργική επέμβαση

Η επέμβαση πραγματοποιείται με αρθροπάθεια 3ου βαθμού, όταν η ασθένεια δεν επιτρέπει πλέον στον ασθενή να κινείται κανονικά, προκαλεί έντονο πόνο και η συνταγογραφούμενη θεραπεία δεν βοηθά.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας:

 • Παρακέντηση. Μια μακριά βελόνα εισάγεται στην κοιλότητα της άρθρωσης και το συσσωρευμένο υγρό αντλείται έξω. Η παρακέντηση μειώνει την πίεση, μειώνει το πρήξιμο, αυξάνει την κινητικότητα των αρθρώσεων. Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, επομένως πραγματοποιείται σε εξωτερικά ιατρεία. Το υλικό που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της παρακέντησης αποστέλλεται για έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί ο μολυσματικός παράγοντας ή άλλοι δείκτες.
 • Αρθροσκόπηση. Με τη βοήθεια εργαλείων μικροχειρουργικής, ο γιατρός εξετάζει την κοιλότητα της άρθρωσης, αφαιρεί ουλώδη ιστό, πραγματοποιεί συρραφή των τενόντων του στροφικού πετάλου ή της άρθρωσης, εάν έχουν υποστεί βλάβη. Αρκετές παρακεντήσεις παραμένουν στο δέρμα. Ο ασθενής αναρρώνει γρήγορα.
 • Ενδοπροσθετική. Η ενδοπροσθετική σάς επιτρέπει να απαλλαγείτε εντελώς από τον χρόνιο πόνο, να αποκαταστήσετε την κινητικότητα του βραχίονα. Μετά την επέμβαση χρειάζεται μακρά (από 3 έως 6 μήνες) αποκατάσταση.